Houbové rizoto

Pokud máte rádi houby na všechny způsoby, jako třeba já, pak si určitě velice rádi date vynikající houbové rizoto. Velice dobře nám poslouží čerstvé houby, ale můžeme použít také zásoby sušených hub. Tento recept je na 4 porce a potřebujeme asi 30 minut.

Ingredience

  • 2 hrsti čerstvých hříbků, nebo 1 hrst sušených hub
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 – 4 stroužky česneku podle chuti
  • 400 g rýže (např. Arborio)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý pepř
  • máslo
  • parmezán

Postup

Čerstvé očištěné houby nakrájíme na menší kousky, male hříbky můžeme nechat celé. Pokud použijeme domácí skladové zásoby sušených hub, namočíme je předem, nejlépe přes noc do vody.

Nakrájíme si cibuli na drobno a s česnekem zlehka osmahneme v pánvi na rozehřátém olivovém oleji. Přihodíme připravené čerstvé houby, které na cibulce zhruba dvě minuty restujeme a následně dalších pět minut dusíme s trochou vody. V případě, že použijeme sušené houby, pražíme je zhruba dvě minuty, aby se krásně rozvoněly a povolily.

K připravené houbové směsi přisypeme rýži a pražíme ji také zhruba dvě minuty. Potom postupně přiléváme po celou dobu vaření zeleninový vývar po 200 ml každých 4 – 5 minut. Celkově vaříme zhruba 20 minut.

Dokončené houbové rizoto ještě ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Na závěr přidáme plátek másla s parmezánem a promícháme. Parmezánem můžeme rizoto take posypat, ale podle mě to není právě u houbového rizota nejvhodnější a je lepší nechat vyniknout houby.

Vyzkoušeli jste tento recept na houbové rizoto? Podělte se a přidejte komentář.

Houbové rizoto
Štítky:    

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *