Zkuste tuto sezónní variantu rizota s chřestem. Tento recept obsahuje postup, jak by se mělo nejen chřestové rizoto správně dělat. Zkuste to i vy a uvidíte, že výsledek stojí opravdu za to. Recept je na 4 porce a budete potřebovat zhruba hodinu na vše.

Ingredience

  • 500 g zeleného chřestu
  • 500 g rýže (např. kulatozrnné arborio)
  • 125 g másla
  • 2 lžíce oleje1 cibule
  • 150 ml bílého vína
  • 1500 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 75 g parmezánu (Grana Padano)

Postup

Nejprve si připravíme čerstvý zelený chřest. Zbavíme jej konců stonků a nakrájíme na kousky o délce cca většího palce. Dáme na 3 minuty do vroucí vody a pak hned scedíme.

Do kastrolu dáme polovinu potřebného množství másla, olej a krátce osmahneme pokrájenou cibulku. K ní přidáme rýži, chvíli mícháme a podlijeme vínem.

Jakmile je víno téměř odpařené, začneme s postupným podléváním horkým vývarem, ale vždy tak, aby v něm nebyla rýže utopená, ale spíš udržujeme tekutější konzistenci. Pokračujeme cca 20 minut, dokud není rýže uvařená na skus, neboli al dente.

Odstavíme kastrol s rizotem stranou, vmícháme druhou polovinu másla, parmezán a přidáme chřest. Podle potřeby osolíme a opepříme.

Vyzkoušeli jste už někdy rizoto s chřestem, nebo jakékoliv jiné s tímto postupem? A jak vám chutnalo?

Chřestové rizoto
Štítky:    

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *